2007-03-06

Kvällsläsning, part 5

Nu har jag läst ut Arto Paasilinnas bok Kollektivt självmord... som handlar om två människor, oberoende av varandra, som är trötta på livets härjningar och bestämmer sig för att ta sina liv. Den ena bestämmer sig för att ända livet med en bössa och den andra medelst snara runt halsen. Olyckligtvis - eller lyckligtvis kanske? - råkar platsen de valt ut för sitt självmördande vara identisk, liksom tidpunkten. Detta förbluffar dem till den grad att de helt kommer av sig.

Två finnar som försöker begå självmord samtidigt är definitivt en för mycket, resonerar de, och blir i stället sittande vid den fyrfaldige konkursaren Rellonens sommarstuga drickande alkohol. Den senaste konkursen var just det som fick bägaren att rinna över för Rellonen, medan sorgen efter fruns död i cancer tre år tidigare var det som drev överste Kemppainen till att balansera på självmordets rand.

När de två sitter och samtalar vid Skålsjöns strand kommer de att tänka på att det måste vara hundratals, om inte tusentals, svårmodiga finnar som i just detta nu går och överväger självmord. Tänk om man kunde samla alla dessa sorgliga själar…

Sagt och gjort, Rellonen och överste Kemppainen beslutar sig för att annonsera i tidningen. Och intresset från allmänheten, eller åtminstone den del som inte fruktar döden, är större än de kunnat vänta sig.

Här börjar äventyret som tar den finska självmördargruppen Dödslänkarna på en bussresa upp genom de tusen sjöarnas land och ned genom Europa - en resa som ämnas sluta i en samfälld död. Men så lätt är det inte att ta kål på en hoper finnar. En busslast dödsaspiranter har mer livslust än man kan tro.

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Timbuktu - Karmakontot

2 comments:

Anonymous said...

eller hur var den härlig! Särskilt gillar jag hur paasilinna använder titlarna i skildringen: överste kemppainen och prorektor puusaari till exempel. sen dess har jag läst ett par böcker till av paasilinna, de är roliga men ganska likartade.

Du verkar vara inne i en läsperiod, har du letat upp boxboken som jag tipsade om? Jag har gått med i en läsecirkel som en kompis till mig drog igång. Vi har tydligen en egen blogg - kolla in bokkamelen.blogg.se Sprillans ny dock, så sidan är väl inte så innehållsrik ännu.

Är väldigt nyfiken på att höra om hur det är på nya jobbet, vi hörs på telefon i veckan. Kram!

Tbird said...

Boken var ok, hade lite svårt att hålla isär alla finska namn bara... Kollade in bokkamelen, kan nog bli skoj... Vi höres, vore kul om ni kunde komma förbi...

/T