2007-04-18

Bland brats och stekare



Jag tycker brats/stekar-kulturen är väldigt spännande ur ett socialpsykologiskt perspektiv... Jag blir faschinerad och på samma gång aningen äcklad över hur ytlig, trångsynt och fantasilös den kan vara... Alltsammans skildras riktigt bra i Johan Klings film Darling...

Brat, dial. slang, bortskämd snorunge (från engelskans brat av samma betydelse). Har mycket pengar och anser sig som följd härav kunna uppföra sig hur som helst. Bor ofta mitt i stan i stora och dyra lägenheter, men kan även förekomma i de mer exklusiva förorterna. En brat är ofta student, om hon eller han inte äger ett mindre dataföretag, en klubb eller arbetar som ekonom.

Klädsel och utseende är mycket viktigt för att passa in som brat (I officiella sammanhang vet alla brats av att klä sig i kostym respektive dräkt, men fritids/vardagsklädseln är också viktig.

Manlig brat: lackskor, skjorta (gärna rosa) och tajta, lite utsvängda jeans och kavaj. Tröjan (om sådan används) skall knytas runt halsen, lite ledigt. Jackor skall vara dunjackor av märket Canadian Goose. En brat måste också ha ett väldigt stort och dyrt armbandsur. Har oftast bakåtslickat hår, men på senare tid har den s.k indieluggen spridit sig till bratsen.

Kvinnlig brat: knytblus, dunjackor av märket Canadian Goose, väldigt dyrt damarmbandsur. I övrigt mer variation än de manliga bratsen, men alltid sminkad och nagellackad. Använder alltid dyra damskor.

Den primära statusindikatorn för brats är deras sociala närhet, relativt andra brats, till kungahuset och prinsessorna. Spelar ofta golf. Segling är inte heller dumt, speciellt inte i stockholms skärgård, eller till dom skånska sjösamhällena.

j
Stekare är stockholmsslang för en oftast solbränd av naturen lat kille med god ekonomi, gott kontaktnät och ett bländvitt leende. En stekare ska ha pondus och vara väl ansedd av sina medmänniskor. Han skulle kunna ses likaväl i näringslivets topp som i en rosa skjorta i baren på Laroy (inneklubb i Stockholm). Kanske är han på Pepe's Bodega (namnkunnig krog) i Båstad eller i Spanien på sommaren. Stekare finns i alla åldersgrupper. Ett exempel på en äldre klassisk stekare är den föredetta verkställande direktören för SAS, Jan Carlzon med sin gyllenbruna solbränna och bländvita leende.
k
Om du själv vill botanisera lite bland bakåtslick och läppförstoringar rekommenderar jag följande sajter:
l

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Offspring - Come Out And Play

1 comment:

Anonymous said...

varfor inte:)