2006-05-23

Sven-Ingvars västernfilm återfunnen

Vilken tur att dom hittade den! Hade ju varit katastrof om den blivit bortglömd för evigt och ingen mer någonsin fick se den ;-)

Sven-Ingvars-filmen Under ditt parasoll fanns med på Svenska Filminstitutets lista över försvunna filmer. Nu är den återfunnen - i basisten Patrik Karlssons källare. - Filmen gick dåligt på biograferna och vi försökte förtränga ungdomssynderna så den blev liggande i kartongerna, berättar gitarristen Ingvar Karlsson som var med i filmen.

Under ditt parasoll hade premiär 1968. Den sågades av kritikerna och blev ett fiasko - både publikmässigt och ekonomiskt för Sven-Ingvars som själva bekostade produktionen. Sven-Ingvars har bevarat originalfilmen i olika förråd och källare sedan slutet av 1960-talet och inte vetat om att Svenska Filminstitutet varit intresserade av den. När Patrik Karlsson nyligen städade sin källare och såg kartongerna kontaktade han Ulf Nordström på Film i Värmland som i sin tur pratade med Svenska Filminstitutet. Nu ska filmen fraktas till Stockholm för att restaureras.

- Det kan väl vara kul i dessa DVD-tider. Vi har inte tittat på vad det är men det kan vara feltagningar och sånt som kan vara kul att se, säger Ingvar Karlsson.

Under ditt parasoll utspelar sig vid sekelskiftet runt år 1900. Sven-Ingvars spelar sig själva i filmen. Förutom att spela musik är de inblandade i ett kidnappardrama som tar dem till USA. Där möter de bland annat ett tufft pokergäng och råkar ut för en revolverduell. Regissör var Ragnar Frisk, som regisserat flera Åsa-Nisse- och buskisfilmer. Hela långfilmen ska visas på en biograf i Karlstad 20 och 22 augusti.

Källa: TT Spektra & BT

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Van Morrison - The Lion This Time

1 comment:

Anonymous said...

Sven-Ingvars var de stora idolerna på 60-talet! Filmen gjorde dem inte rättvisa!