2007-01-10

Regina Spektor kommer till Sverige



Regina Spektor kommer till Stockholm den 4 mars.

Ok, en snabb re-cap för er som av någon outgrundlig anledning ännu inte har greppat Regina Spektor; Regina är född 1980 i det dåvarande Sovjetunionen, flyttade sedan som ung tillsammans med sin familj till New York där hennes fallenhet för att skriva och framföra låtar snart blev uppenbar. Via den, i början av detta decennium så, aktiva antifolkscenen fick The Strokes upp ögonen för Regina och hennes musik varpå hon åkte med som uppvärmare på deras turnéer. Detta samtidigt som hon gav ut skivor med en genomgående hög kvalitet. Så, nu var det avklarat.

Betydligt viktigare är att Regina Spektor med sin pianobaserade singer-songwriterpop är något av det mest gripande du kan lyssna på i nuläget. Ömsom fult, ömsom ändlöst vackert levereras låtarna med en avundsvärd självkänsla. Låtarnas ganska tvära kast mellan inställsam gullighet och mer brutalt tangentbankande tyder på en idérikedom få förunnat. Regina Spektor har gått i samma musikaliska obs-klass som svenska Frida Hyvönen och kanadensiska Feist men även äldre inspiratörer som Billie Holiday, Joni Mitchell och mängder av klassiska kompositörer kan anas - hon är faktiskt en klassiskt skolad pianist!

Hemsida = www.reginaspektor.com

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Tom Waits - Dog Treat

1 comment:

egoistiska egon said...

Jag måste erkänna att jag faktiskt i detta nu lyssnar igenom hennes skivor för första gången. Fjärde mars blir kanske ett datum att pricka in i kalendern.