2006-10-05

Lantana

Utan några förväntningar alls kollade jag på den två timmar långa tysk/australiska filmen Lantana från 2001 som SVT1 sände igår, regi Ray Lawrence. På många sätt en oförutsägbar film...

Filmen börjar som en sofistikerad såpa. Polisen Leon är sedan länge tillbaks gift med Sonja och har två barn. På deras gemensamma danskurs har han dock träffat nyskilda Jane som han har en kärleksaffär med. Sonja som misstänker ofog går till psykologen Valerie för att få tala ut. Hon har i sin tur ett problematiskt äktenskap tillsammans med John, föranlett av att deras dotter mördades två år tidigare. Det enda helt lyckliga paret verkar vara Janes grannar Paula och Nik. Men som man snart förstår när perspektiven skiftas mellan de olika karaktärerna, kommer deras relationer snart att sättas på hårda prov.

I inledningen blir man som sagt misstänksam över vilken väg filmen ska ta. Efter en minst sagt dyster prolog med en anonym död kropp, blir det underförstått att någon klämkäck goda grannar-mentalitet inte kommer skina igenom persongalleriet. Istället blir det en lågmäld men kärnfull diskussion om äktenskapet och relationer i högsta allmänhet som tar vid.

Ray Lawrence lyckas även att kombinera det komplicerade relationsdramat med en obehaglig thrillerintrig. Främst genom att inte låta spänningen ta överhand, utan snarare låta skuldkänslorna hos flera av karaktärerna studsa mot de rädslor som även är ett stort tema i Lantana. Rädslan för det okända, lögner och hemligheter, eller enbart inför stora förändringar och omställningar.

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Deportees - Missing you, Missing me

No comments: