2006-10-20

Skit också!



Steve Wynn är inte bara känd för den förmögenhet han byggt på kasinospel i Las Vegas utan även för sin dyra konstsamling, där namn som Renoir, Matisse och Picasso ingår. En av tavlorna på hans kontor var Pablo Picassos berömda målning av sin älskarinna Marie-Therese Walter ”Drömmen” (”Le Rêve”), målad 1932.

Wynn hade nyligen gått med på att sälja tavlan till sin gode vän Steven Cohen, även han passionerad konstsamlare. Man kom överens om ett pris på 139 miljoner dollar (cirka en miljard kronor). Avtalet var påskrivet och det enda som återstod var själva överföringen av köpeskilling och konstverket.

En helg innan hela transaktionen var avklarad hade Wynn ett par goda vänner på besök och han bestämde sig då för att visa tavlan en sista gång. Vännerna kom upp på kontoret och Wynn höll en kort föreläsning om tavlans tillkomst och ursprung. Medan han talade tog Wynn ett par kliv bakåt, i riktning mot målningen, och när han for ut med högerarmen träffade hans högra armbåge tavlan.

- Det hördes ett tydligt ljud när duken revs sönder. Vi var alla blixtstilla och jag sade ” Skit också! Titta vad jag just gjorde! Tack gode gud att det var jag själv som gjorde det och inte någon av er”, sade Wynn enligt The New Yorker.

Till saken hör att Steve Wynn lider av en ögonsjukdom, retinitis pigmentosa, som påverkar det perifera seendet.Ett par timmar efter olyckan träffade Wynn och vännerna igen för att äta middag. Wynn var till synes på gott humör, trots incidenten.

– Det är ju en tavla, det är min tavla och vi kommer att fixa det. Ingen blev sjuk eller dog. Det tog Picasso fem timmar att måla den, konstaterade Wynn, enligt The New Yorker.

Källa: Näringsliv24

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: P1 - På minuten

No comments: