2006-11-14

Rondellhundar


Rondellhunden är en ny form av gatukonst som innebär att anonyma personer placerar ut handgjorda hundar i olika material i rondeller. Rondellhundar har placerats i rondeller över stora delar av Sverige och har under de senaste veckorna blivit någat av en mindre folkrörelse.
l
Företeelsen uppstod hösten 2006 i Linköping, Östergötland, efter att konstverket "Cirkulation II" av Stina Opitz vandaliserats.
l
Det ursprungliga konstverket utgjordes av en stålcirkel och en hundfigur i betong och var placerat i Nygårdsrondellen i Linköping. I maj 2006 avlägsnade någon hundens huvud, varpå det beslöts att hunden skulle fraktas bort och Stina Opitz få i uppdrag att göra ett nytt exemplar, denna gång i metall för att motverka förnyade vandaliseringsförsök. I mitten av juli observerades en trähund i rondellen. Detta uttryck för folkhumorn blev omskrivet i lokalpressen och snart började fler hemmatillverkade hundar dyka upp i rondeller i och omkring Linköping.
l
En rosa, luddig rondellhund placerades även ut av en anonym konstnär i Örebro redan under våren 2006. Även i Uppsala har rondellhundar ställts upp.

Senaste tiden har fenomenet blivit väl omskivet, här är några exempel:


Källa: Saxat från Mahir PR, skrivet av Fredrik Pallin

JUST NU LYSSNAR JAG PÅ: Feist - Lonely, Lonely

No comments: